Buurtwandeling Zurenborg/ Borgerhout

Bakkerij Kleinblatt

(!) valt weg bij keuze voor slagerij Attari

Provinciestraat 206

 

>> Achtergrondinformatie

Kleinblatt is een Joodse bakkerij. Zij verkopen koosjere voeding. Dit wil zeggen dat het eten gemaakt wordt aan de hand van de Joodse spijswetten, de kasjroet.

Belangrijk is de strikte scheiding tussen vlees en zuivelproducten. Na het eten van vlees moet 6 uur gewacht worden om zuivelproducten te gebruiken. Bakkerij Kleinblatt biedt dan ook tal van parve broodwaren aan. Dat zijn producten zonder boter, room of melk.

Op vrijdag kort voor zonsondergang begint de sabbat, de rustdag. De sabbat eindigt op zaterdagavond als het donker is. Gelovige joden stoppen tijdens de sabbat met hun doordeweekse bezigheden. De bakkerij is op zaterdag dan ook gesloten. Het is voor een joods gezin belangrijk om tijdens de sabbat samen te eten. Op vrijdagavond wordt er traditioneel challe gegeten. Dat is een gevlochten broodje dat je ook in de bakkerij kan kopen. De sierlijke vorm past bij een feestelijke maaltijd. 

Er wonen ongeveer 5000 chassidische (ultraorthodoxe) Joden In Antwerpen. Ze vormen iets meer dan een kwart van alle Antwerpse Joden. In het straatbeeld vallen ze op door hun kledij. Mannen bedekken in het openbaar altijd hun hoofd door een kipa (keppel) te dragen. De kipa verwijst naar het feit dat God altijd boven de mens staat. In de Thora, het Joodse geschrift, staat dat Joden hun bakkebaarden en hun baard niet mogen weg scheren. Het haar knippen is wel toegestaan. Om deze reden hebben de orthodoxe Joodse mannen een baard en pijpenkrullen. Joodse mannen dragen ook vaak een hoge, zwarte hoed en een lange zwarte jas. Ook de Joodse vrouwen gaan in het zwart gekleed. Joodse vrouwen bedekken hun haar vanaf het moment dat zij getrouwd zijn. Dit doen zij op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een hoed, een pruik of een sjaal.

 

>> Meer info

Bakkerij Kleinblatt

 

>> Opdrachten

1. De leerlingen kijken naar een filmfragment over Joden in Antwerpen. Hier maken ze kennis met de klederdracht van (chassidische) Joden en de sabbat. Bovendien ontdekken ze meer over het brood dat tijdens de sabbat gegeten wordt. Er wordt ook kort iets verteld over de mezoeza

2. Laat één reporter en verslaggever de bakkerij binnengaan en uitzoeken wat ‘kosjer’ betekent. Met de andere leerlingen ga je op zoek naar de mezoeza.

 Vraag de leerlingen of ze zelf een ‘ritueel’ doen vooraleer ze een deur binnengaan?

 

>> Tip!  

Misschien kan je de leerlingen een brood laten kiezen en kopen. Bij de samenkomst kan dit geproefd worden samen met de leerlingen van de route ‘Samen Sterk’.

Bakkerij Kleinblatt
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x