Buurtwandeling Zurenborg/ Borgerhout

Café Den Draak

Draakplaats 1

 

>> Achtergrondinformatie

Café Den Draak is een plek waar heel wat mensen samen komen voor een gezellige babbel. De deur staat er voor iedereen open en ze ondersteunen de holebi-beweging in Antwerpen.Tegenover het café , Draakplaats 2, is de organisatie ‘Het Roze Huis’ gevestigd. Het Roze Huis is een koepelorganisatie voor holebi- en transgender-organisaties in de provincie Antwerpen. Ze ondersteunen verschillende verenigingen. Daarnaast biedt Het Roze Huis ook vele activiteiten, vormingen, en hulp aan holebi’s en transgenders.

Bij de Holebifoon kunnen onder meer jongeren met heel wat van hun vragen of problemen terecht.

Een van de grootste evenementen waar het Roze Huis actief op aanwezig is, is de Antwerp Pride. Dit feestelijk evenement zet holebi’s en transgenders in de kijker en vraagt aandacht en ondersteuning in de stad.

In 2016 is in de Draakstraat 34 ook boekhandel Kartonnen Dozen geopend. Zij willen een brug slaan tussen de buurt en de holebitrans-gemeenschap door op allerlei manieren informatie te geven.

Aan de gevel van Het Roze huis en café Den Draak wappert de regenboogvlag. Deze vlag wordt sinds de jaren ’70 wereldwijd gebruikt en staat symbool voor de diversiteit binnen de holebi- en transgendergemeenschap. Ze wordt meegevoerd op de Gay Pride parades en uitgehangen bij holebi-bars en andere bijeenkomsten van en voor holebi's en transgenders. Als symbool voor de openheid naar holebi’s en transgenders in Antwerpen worden elke avond de drie binnenste bogen van de spoorwegbrug op de Draakplaats verlicht in deze regenboogkleuren.

Onderzoek leert dat drie tot acht procent een realistische schatting is van het aandeel holebi's in de bevolking. Het gaat dus over minstens een kwart miljoen Vlamingen. Kleinschaliger bekeken betekent het ongeveer één homo, lesbienne of bi in elke klas. Meer informatie vind je in deze brochure.

 

>> Opdrachten

1. Jullie staan nu voor Café Den Draak. Dit café is een ontmoetingsplaats voor heel wat mensen uit de buurt. Tegenover het café vind je de kantoren van ‘Het Roze Huis’.

2. Ondanks de naam, is dit huis niet roze! Kunnen jullie uitzoeken waarom de   organisatie zo heet? Op de affiche op het raam van het café, vinden jullie meer info. Bespreek met de leerlingen kort volgende vragen:

  • Wat betekent het om ‘homo’, ‘lesbisch’ of ‘bi’ te zijn?
  • Ken je iemand die holebi is?

>> Tip! 

In dit gesprek wil je aansturen op een open houding ten aanzien van holebi’s. Beantwoord eerst de vragen van de kinderen omtrent dit thema. Stuur hier zeker aan op een gelijke behandeling van holebi’s. Praat eventueel over verliefd zijn en hoe dit voelt, gebeurt… Bovendien kan je vermelden dat datgene wat je niet kent, je vaak ’raar’ vindt. 

3. De leerlingen kijken op de tablet naar een filmpje. Hierin zien de leerlingen een fragment uit een Amerikaans campagnefilmpje waarin gelijke rechten voor holebi’s onder de aandacht worden gebracht. Het beeld dat de leerlingen te zien kregen,  toont (holebi)koppels achter een scherm. De  toeschouwers op straat zien enkel hun skelet. Daarna komen de mensen van achter het scherm. De mensen op straat reageren enthousiast.

Bespreek met de leerlingen kort volgende vragen:

  • Wat hebben jullie gezien?
  • Hoe reageerden de mensen op straat?
  • Wat wil men met dit filmpje tonen?
  • Zou je iemand anders behandelen als je weet dat hij of zij holebi is?

4. Spreek twee omstaanders of cafégangers aan en vraag hen:

  • Wat is liefde volgens jou?
  • Hoe voelt het om verliefd te zijn?
  • Wanneer bent u voor het laatst verliefd geweest?

   Vraag of jullie ook een foto van hem of haar mogen maken.

Café Den Draak
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x