Buurtwandeling Zurenborg/ Borgerhout

Slagerij Attari

(!) valt weg bij keuze voor bakkerij Kleinblatt

Provinciestraat 189

 

>> Achtergrondinformatie

Slagerij Attari verkoopt halal vlees. Halal is een islamitisch begrip dat staat voor reinheid, zuiverheid, het toelaatbare en het toegestane. De uit de Arabische wereld afkomstige term heeft betrekking op de levenswijze van moslims en op welke handelingen of producten toegestaan zijn voor moslims volgens de islamitische regels. Het concept halal wordt toegepast in onder andere de voedingssector, de cosmetica sector en de financiële sector. Halal (het tegenovergestelde van haram) betekent in het Arabisch ‘het is toegestaan’ of ‘het is van God’.

Bij halal voedsel gaat het om de reinheid, hygiëne, voedzaamheid, gezondheid, voedselveiligheid en kwaliteit. De meeste vissen en zeedieren gelden als halal voedsel. Hetzelfde geldt voor gevogelte, haasachtigen en hoefdieren, mits zij hun reinheid hebben behouden door halal te zijn geslacht. Het dier dient onder meer in totale rust te verkeren en er dient voor de dood “Bismillah” (in de Naam van God) te worden uitgesproken. Zo confronteert het de mens met de heiligheid van het leven. De mens wordt eraan herinnerd dat men zonder goede reden het dier niet mag doden anders zal men ter verantwoording geroepen worden.

Net als in het christendom en het jodendom is reinheid een belangrijk thema voor moslims. Fysieke reinheid gaat samen met spirituele reinheid. Het ritueel van het wassen voor het gebed, is daar een goed voorbeeld van; de handeling van het wassen staat symbool voor reiniging van de geest.

 

>> Opdracht

1. In deze slagerij komen de buurtbewoners vlees kopen dat halal is.
Eén reporter, cameraman en verslaggever interviewen de slager:

  • Wat is halal vlees?
  • Heeft halal enkel met voedsel te maken?
  • Eet men in andere godsdiensten halal?

2. Blijf bij de groep leerlingen voor de winkel. Op de tablet onderzoeken jullie van welke dieren het vlees halal is. Als de interviewers terug zijn, laat je hen rapporteren wat ze te weten zijn gekomen. Daarna brengen de andere leerlingen verslag uit wat ze ontdekt hebben in de oefening op de tablet.

Slagerij Attari
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x