Buurtwandeling Zurenborg/ Borgerhout

Biohofke

Kleine Beerstraat 1

 

>> Materiaal

  • Fiche Seizoenskalender

 

>> Achtergrondinformatie

Biohofke wil de schakel tussen producent en consument zo kort mogelijk houden. Hiervoor werken ze samen met verschillende bioboeren, elk met hun eigen specialiteiten. Bovendien heeft de eigenaar ook zijn eigen veld. In de winkel vind je regelmatig een bordje ‘van eigen veld’. In de gewone supermarkt legt een product vaak een hele weg af waarbij er tussen boer en consument nog een hele resem van tussenpersonen zoals verwerkings- en verpakkingsfirma’s zitten. Bij een korte keten zoals hier, kan de landbouwer een eerlijke prijs krijgen voor zijn producten. De klant weet bovendien waar zijn producten vandaan komen. Wat je ’s morgens in de winkel vindt, komt bovendien rechtstreeks van het veld.

De producten die je in het Biohofke kan kopen zijn biologisch. Biologische landbouw is een manier van produceren die de natuurlijke levenscyclus respecteert. Dit betekent dat het de menselijke impact op het milieu minimaliseert.

Onder meer worden de volgende principes gebruikt:

  • Gewassen worden geroteerd zodat de bodem niet wordt uitgeput.
  • Chemische pesticiden, synthetische verbeteraars, antibiotica en andere middelen worden strikt geweerd.
  • Genetisch gemanipuleerde organismen zijn verboden.
  • De (op de boerderij) aanwezige grondstoffen worden gebruikt, zoals mest om de bodem vruchtbaar te maken.
  • Ziekte-resistente plant- en diersoorten aangepast aan de lokale omgeving worden gebruikt.
  • Dieren worden in open lucht en vrije uitloop gehouden, en krijgen biologisch voedsel.

De term biologisch is wettelijk beschermd. In België herken je de meeste producten aan een label. De twee belangrijkste erkende labels zijn het Europese label en het biogarantielabel. 

 

>> Meer info

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-is-organic-farming/producing-organic/index_en.htm

http://biometklasse.velt.be/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=27

 

>> Opdrachten

  1. De leerlingen bekijken een filmpje over biologische voeding. Hierin krijgen ze meer uitleg over korte versus lange keten. Ze ontdekken ook wat het begrip biologisch inhoudt en wat seizoensgroenten zijn.
  2. Bekijk de seizoenskalender (zit in de draagtas) en kies een groente en/of fruit van deze maand uit. Ga in de winkel binnen en kijk of je deze groente kan vinden?
  3. Neem er een foto van.

Biohofke
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x