Buurtwandeling Zurenborg/ Borgerhout

De Samentuin

Hospitaalplein

(foto Frederik Beyens)

 

>> Materiaal

  • vuilniszak


>> Achtergrondinformatie

Groenten kweken in de stad. Het kan!

Er zijn meer dan 30 samentuinen en meer dan 40 locaties met volkstuinen in Antwerpen. Op deze locaties kan je zelf moestuinieren, soms op een eigen perceel, soms met andere tuiniers samen. 

In de zomer van 2017 startten enkele buurtbewoners met het opzetten van een nieuwe samentuin en groene ontmoetingsruimte in het Groen Kwartier aan het poortgebouw op het Hospitaalplein. De naam 'De Kruidkamer' is een knipoog naar het militaire verleden van de site.

Je kan in samentuin De Kruidkamer gemeenschappelijk en ecologisch tuinieren. Er wordt getuinierd in tuinvakken in volle grond en de oogst wordt verdeeld onder de tuiniers. Er staan een aantal compostbakken en er is een centraal zitgedeelte. De tuin is vrij toegankelijk.

 

>> Meer info

Samentuin De Kruidkamer

 

>> Opdrachten

1. Laat de leerlingen op het bord kijken wat er allemaal wel/niet in de compostbak mag.  Noem een aantal zaken op en laat de leerlingen hun duim omhoog of omlaag steken (mag wel/mag niet).

  • Wat mag wel? Fruitafval, groenteafval, tuinafval, koffiefilters, tuin– en snijbloemen, theebuiltjes.
  • Wat mag niet? Bereid voedsel, luiers, verpakkingsafval, behandeld hout, brood, vlees– en visresten.
  • Tip! Als je tuinafval kan verzamelen (bv. herfstbladeren), laat de leerlingen dan composteren volgens het stappenplan.

2. Waar komt de naam ‘De Kruidkamer’ vandaan? Laat je leerlingen het antwoord zoeken op één van de infoborden.

  • De naam ‘De Kruidkamer’ is een knipoog naar het militaire verleden van de site. De Kruidkamer ligt ongeveer op de plek waar zich vroeger het wapenarsenaal (en kruitkamers) bevonden.

3. Jullie zijn nu in samentuin ‘De Kruidkamer’. Deze tuin wordt gedeeld door de buurtbewoners. Iedereen is hier welkom. Ontdek wat er hier geteeld wordt . Noteer in jullie notaboekje minstens drie groenten en kruiden die je herkent of waarvan je een naambordje ziet.

4. Neem de vuilniszak uit jullie tas en laat de leerlingen minstens 5 stuks afval verzamelen.  Geef de vuilniszak bij terugkeer af in Studio Globo. Op deze manier hebben de leerlingen hun steentje bijgedragen aan een proper stukje natuur in de stad. 
Sorteer de inhoud van de vuilniszak wanneer je terug bij Studio Globo bent. Op de speelplaats vind je afvalcontainers.

  • Opmerking! Als ze weinig afval in de tuin vinden, kunnen ze verder verzamelen op de terugweg naar Studio Globo. Spreek af dat ze enkel afval van het voetpad oprapen.

5. Bij mooi weer! Geef de leerlingen de kans om het blotevoetenpad uit te testen.

De Samentuin
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x